mr&mrsdu1

Sunday, April 19, 2009

++puding roti++

ok everybody...gathered around..
(gathered pe jadah nye in oi!!)
in nak bagi resepi terbaik dari ladang ni..hahaha:head_22:
in nak kongsi resepi puding roti in ni sebab in rase semua orang boleh buat..
in mula buat puding roti ni mase form 3 kot..:n3s_100:
modal pon murah jek..tadi in beli barang2 ada la dalam RM15 je..
ok dah2..jom memasak!!!
1st...bahan2 yang diperlukan...

1/2 liter susu penuh krim
100 gram gula halus
1 1/2 buku roti
4 biji telur
2 sudu kecil esen vanilla
butter
kismis
chocolate chips/rice


(penyediaan kastard)
campurkan susu, gula, telur dan esen vanilla tadi..


pukul sampai rata
(betul ke in cakap ni..tapi in gune mesin yang pusing2 2 la)
sampai berbuih2..i like!!!:n3sl0_21:


sapukan butter kat mangkuk kaca..


untuk roti pula...buangkan tepi2 roti 2..
kemudian potong secara tiga segi...


susun kan roti yang dipotong segi tiga tadi ke dalam mangkuk kaca tu


taburkan chocolate chips dan kismis tadi..
kemudian susun lagi 1 lapis roti dan tabur kan lagi chocolate chips dan kismis


tuangkan kastard yang kita dah buat awal2 tadi sehingga roti tu tenggelam..


bakar adunan tadi dalam 180 darjah celsius (betul ke in eja tu??)
selama 40 minit (gmbr tu tipu..in tak pusing lagi punat tu)


selepas 40 minit..
ini la hasil nya............:head_21:

puding roti pon siap!!!!
mari makan...:n3s_58:

kepada mrDu1..siapa kate mrsDu1 tak pandai masak..
belum cuba belum tahu yek..
(bby penah masak kan b ek kat umah dulu!!!!):head_15:

to kak ema..kalau la rumah kak ema tu sebelah rumah in..
8 dulang in hantar kan untuk baby dalam perut tu(bukan untuk mak dia k)
heheheh:head_22:

selamat mencuba rakan2!!!!

(masa bakar puding tu, kiki kucing in tuh duk atas kerusi depan microwave tu tengok benda tu berbunyi..sungguh comel..owhh kiki!!!)

9 comments:

Akmar Anuar said...

Kecik kem salam kat kiki :D

takmo komen bahagian masak2 ni..afte dah kawen baru ai bagi komen...
muahahahahaha =p

mrsDu1(^-^) said...

kecik dh ley masuk line kot..
kiki bru pas break abg in kate..
hahaha

Missc0mot said...

mot:bong..nak agik..esok yeh??
bong:ok set..!!
mot:yeayy!!janji yeh?
bong:ok!![OMG~dlm hati]
mot:[pdan muka ombong~dlm hati]

~ahhahahahha.......
thanx f0r roti's puding[in english..ahahahha]

~bye

mrsDu1(^-^) said...

OMG!!! omot..hehe

roti's puding?? english..
hmm try ni..
puding's roti..
roti puding's

welkam omot momot comot...

Akmar Anuar said...

hurm....in dah jadi chef puding roti plak ke kat umah tu???
wah!!! i loike!!! (permintaan comot sangat2 mengada-ada)

comot, jangan hengat nak makan je..jangan lupe tolong in buat skali..
pastuh jgn lupe basuh pinggan mangkuk sume..
pastuh kipas2 sket in tuh..
pastuh urut2 sikit badan in tu..
aaaannnd lastly masak utk in plak...
wahahahaha...banyak songeh ai ni macam la ai yg buat roti puding tu kan???

peace no war!!!!!

in, Kecik kate nak no. phone Kiki leh tak??? =p

eik`S noName said...

sepatutnye....
xleh kasi recepi je, kene la kasi
rase trus...
hehe

+dat!n iLLiani ariFFin+ said...

syedappp eeeehhhhkkkk!!!!! syuke shangat3~~~~~~

mrsDu1(^-^) said...

eik'S noName
cm ne nk bg rase ni??
huhu

datin
sedap ye??? hehe..thanks datin...muahhxx

diLL said...

nak3!!!!