mr&mrsdu1

Thursday, March 5, 2009

++when you get angry++


(gmbr hiasan)

it take times to post this entry..:Monkey18:i don't know why..
tak ada idea..:Monkey44:(mot2 suke wat cm ni..sazo selalu tegur)
i was thinking for this few days. :Monkey13:how am i behaving to my boo..
i done wrong..
he pissed off..:Monkey48: i apologize..:Monkey43:
he still mad.. and i can't be patience anymore..
:Monkey49:i 'm mad too..

it's not right i think..
i should be more cool..:mHihi:
dia jadi macam tu sebab aku yg cari pasal..

:Monkey42:why do i be so mad to him..
when i share it to everyone..
they said " sabar la" :Onion57:"it takes time"

kenapa aku cepat marah sekarang ni..
aku selalu nya boleh sabar..:Onion69:
i have to do something
and i want to share it with everyone..

:Onion28:macam mane nak menangani rasa marah:Onion28:

1. kita lepaskan marah tu sepuas-puas hati :Monkey48:
marah pada benda kita nak marah je ye.. jangan memanjang pulak.. semua benda nak keluar kan. nanti boleh jadi isu ungkit-mengungkit pulak..dah jadi lain nanti.. so, marah pada point yang kita nak marah je..ini dapat memuaskan hati kita. tak ada la nanti terpendam je dalam hati.. nanti jadi tension pulak.. luahkan perasaan marah tu..tapi jangan guna perkataan yang tak elok..it's bad ok.. be rasional..marah2 jugak..tapi jaga ayat kamu ye..

2. menahan diri :Onion69:
lepas kita dah luahkan rasa marah tu, cuba amik masa untuk diri sendiri..diam kan diri..kosongkan minda..kita alihkan perhatian kita kepada benda lain pulak.. sebab kalau kita masih berfikir dan bercakap berkenaan perkara itu lagi, kita hanya akan menyakitkan hati semua pihak.. cuba pergi kat cermin..tgk muke kita..mesti tak jadi nak marah..masa kita marah, muka kita........(ya Alllah!!) tuhan saje yang tahu macam mane buruknye... and think positive..

3.tenangkan diri:Onion13:
tarik dan hembus nafas secara perlahan2.. cuba istighfar banyak2.. amik wuduk.. perlahankan pergerakan atau duduk.. supaya kita dapat rileks..keluarkan diri kita dari persekitaraan atau orang yang membawa kepada perasaan marah tadi.. fikir semula tindakan kita dengan rasional..kita di track yang betul ke tak..positifkan fikiran kita..nilai semula..cari jalan penyelesaian bila dah tenang.. cuba buat lawak untuk menghilangkan rasa marah( be with someone at this point...nanti orang cakap gila pulak bila ketawa sorang2)..

itu la dia sedikit tips untuk saya dan para pembaca blog ini:Rabbit01:
(wah ayat skema dah keluar)
one more thing yang aku nak kongsi dengan semua orang..
whenever we mad at someone o something..
tolong jangan libatkan orang yang tak berkenaan
maksud aku..
macam kita marah dengan si tipah(bukan name sebenar) :Monkey48:
tapi si bedah(bukan name sebenar) dengan kiah(bukan name sebenar) :Monkey10: pun kena marah sekali...
not good!!:Onion52: it's bad ok!!! :Onion71:

i hope this entry will help me and all of you..:Monkey47:


p/s: credit to nuar kawan yin..haha..dia yang bagi sedikit sebanyak tips diatas..ayat yang color orange 2 sume ayat dia..and i google on this topic a bit..(oi siapkan PSM ko la in!!)heeee..i used my own words for my own blog...
peace out!!:pandaGeli_01:

9 comments:

inn said...

hehe

sis dah ubah cara tulis..yayay!baru inn paham sikit bace..x pening2..

*thumbs up*

mrsDu1(^-^) said...

hehe..

thanks dear...
thanks a lot 2 u actually inn..

muahhhxx
=D

illiani said...

weh!!! aku xgarang cm ko kn..hehe..

mrsDu1(^-^) said...

ko lg garang la gemok!!!
wekkkk
sumpah ko lg garang..
ak mane ad mrh2 cm ko slalu mrh2 2..
hahahaha

illiani said...

ko siap bersumpah beb???
jgn r...nt encik panda xsgka lak..
aku da la control ayu dpn die...
eipp kalo die bc ni abesh r.....
kne tarik2 lemak2 aku....

illiani said...

lawa gmba atas tuh!! nt nak...

mrsDu1(^-^) said...

illiani 1~~
hahaha...
xpe..mst die ske yg garang2 ni..
cm ko ckp ak ri tu...
ganas!!!
hahahah

illiani 2~~
bley2..nnt ak pos kat alamat ko..

nadeeya said...

byk nyew gmba monyet.hihi :P

mrsDu1(^-^) said...

hehehe..cute kan..
haha..
ske sgt