mr&mrsdu1

Wednesday, September 9, 2009

++Dilemma++

pernah tak korg rasa cemburu??
sakit hati?? geram??
hehe..bkn nak cerita pasal tu pon sebenarnya..
sebenar nya otak mengawal perasaan ke perasaan mengawal otak??
atau otak dan perasaan tak mengenali antara satu sama lain??
(pakar roti basi Datin M sila jawab!!)

sebenarnya in tengah menyesal pasal tindak balas in malam tadi..
mungkin in terlalu jeles dan merajuk tak tentu pasal..
mula2 in rasa xsalah in rasa macam tu.. sbb in ada perasaan kan..
tapi di sebabkan cemburu tu, in wat tindakan yang bodo..
ok in nak berhenti cakap sal malam tadi..
sebab in memang menyesal..
tukar cerita la..
hehehe

manusia ada macam2 perangai..
bila kita perhatikan, kadang boleh jadik kelakar..
boleh gelak terbahak2..
tapi tu la perangai manusia sebenar..
kita sebagai orang yang berdekatan selalu nya akan mengkritik..
mentertawakan mengutuk dibelakang..
(mon, mok kan ak dah kata bhs melayu ak dah improve)
kita tak sedar sebenar nya kita salah...
kenapa tak nak tegur je terus??
berdepan dengan orang tu, tegur baik2??
it is more proper rite??

dalam otak kita cume fikir nak bergaduh..
tapi sebenar nya,
kita ada banyak cara nak tegur or perbetulkan kesalahan orang lain...
pertama sekali kita kena tengok dulu diri kita,
betul ke tak elok ke x nak tegur org..(bukan tgk dari segi pakaian time nak tegur tu ek)
kalu kite pon lebih kurang je ngn org yg kita nak tegur tu, xpayah la berangan2 nak tegur die..
kang makan diri sendiri plak..
hehehe
lagi 1 kalau dah tegur org tu wat silap, jangan lak kita plak yang wat kesilapan tu balik..
tak elok begitu..

orang yang ditegur tu plak..
jangan la melenting bile orang lain tegur kita..
belajar la terima kenyataan..
if susah sangat nak terima pon, fikir la
orang tegur kita sbb die syg kat die..
dari die biarkan kite wat kesilapan makne nye die xsyg kita..
kan Datin M? ( i know u love me..hehe)


bila in letak kan diri in dalam dua2 situasi ni..
baru la in fhm..
sebenarnya dalam sesuatu hubungan tu..
tak kira la bercinta ke berkawan ke ap pon la
kita kene terima pasangan or kawan kita seadanya..
baik ke buruk ke kita kene terima..
kalau tak boleh terima, jangan berkawan..hehehe
no, seriously.. sbb nye.. klu xley terima, tu yg asyik xpuas ati jek kan..
nak tegur, t kwn tu mrh.. so baik blah jek..heheh
sama la jugak kawan kita tu..
dia kene la terima baik n buruk kita..
that's the point bila berkawan..
tolak ansur, tolong menolong.
jangan senang je berkawan, ble susah sume lari..
appreciate our friends..

A Friend is someone who knows all about you and loves you anyway!!!

If you judge people, you have no time to love them

p/s:sje je post bnd ni, untuk peringatan diri in dan semua org..

8 comments:

mia said...

in....lame mia x jenguk kat cni huhu windu gak ngan kamo...in ade prob ek...same la ngan kite huhu xpe in sabo ek...wat ape yg kite pk btul k...cayunk in....

Mish Hawtchocolate said...

agknye entry neh ditjukn kpd sape makan cili die terasa pedas ek??

tp takpe..aku da phm da whole entry neh...

bab tgur mnegur - agknye kalo org tuh mmg rse die alem ulamak, die da tgur kot mmbe die yg die rse xpueh ati tuh, tp sbb die sdar die pn jahil, so die cume mmpu mngata diblkg..lgpn mgkn org yg die xpueh ati tuh mmg xde pasaan n xnah ngaku slh diri sndiri sbliknye stil mnegakkn benang bsh dan org pn maleh da nk amek tw..oleh itu hny mengignore org tuh..

xsmstinye if ade kwn, kite leh mnyusahkn die, mntk die phm kite pdhal kite sndiri xleh phm keadaan die cene..

yg penting la bg aku.
jgn hipokrit n bermuka2..kt blkg mngutuk kt dpn bmanje..

yerp, xleh trima bek blah jer..abeh cite...

sumtimes we dun hv to judge to love anyone..enough wif their act

mrsDu1(^-^) said...

hye mia..rindu nye kat mia..
huhu..bese la mia..hidup kan mcm2 dugaan..sabar dan tabah je la..hehehe

mrsDu1(^-^) said...

[mishawtchoco]
dats y,if kte pon xbetul, xperlu la sibuk nak ngata hal org tu. bley nak tegur, kte kne betulkan diri kte dlu la.. mengaku kesilapan kite, menyesal ngn kesilapan kite, xbuat lagi..so, pas tu if nak tegur org pon xde hal la..xde la org tegur kite balik t..
diri sendiri xbetul, tapi nak ckp org lak kan..
lg 1, jgn la ckp xske nak wat smthing tu ke ap ke, but at the end of the day, kte lak yg buat.. padahal dlu bukan men tunjuk baik, xske la ap la..
cm ko ckp la hipokrit..n ak tmbh ckit..poyossssss
anyway asso, this entry bkn untk spe2..
untuk tatapan dan pendapat..
if ad org yg terasa, mintak maaf la ye..
ini hanya untuk kesedaran diri..
if dah terasa tu segera la insaf..hehehe
but seriously, this is only my thought..bukan nak tuju kepada sesiapa..me, myself pon kdg2 buat silap..
kite manusia biasa xlepas dari kesilapan..

+dat!n iLLiani ariFFin+ said...

komen da macam post...
sape kate aku sayang ko....
takde.....................maknanye.............................

ko purak2................

mrsDu1(^-^) said...

[datin] eleh i tahu u syg i datin..
u mmg ego.. xnk ngaku..dlm diam u ngaku gak..huhu

i dh fhm ap yg u ckp kat ym tu..
dats y ak post bnd ni..ad kat entry ni yg ckp cm ko ckp tu..
(cm complicated jek bunyik nye)
thanks mon..luv u

Mish Hawtchocolate said...

well dats y aku xnah nk tgur org pn..sbb aku sedar aku jaat..aku jahil..tp at least, aku ngaku slh aku...kalo btul aku wt...xdela org mmg da nmpk slh, tp stil nk tegakkn bng yg basah...huhu..mngata org die yg lebeh.. =| aku sdar aku pn pnh jd biatch gk dlu..wlpn aku stil xbek, tp aku xde nk tnjuk pndai pn..

peace no warrrrrrrrrrrr!!!
\m/

Akmar Anuar said...

hmmmmm...isu ni ye....hmmm..
tak tau nak cakap ape..
sbb kalo kat tmpt keje pon jadi camnih gak..kt tmpt blaja pon da jadi mcm2 pon kan?

isu ni takkan habis selagi manusia tu idup...
huh???????